Overvejer du at optage et lån? Her er 13 gode råd

Vi bringer her en række råd til dig som overvejer at optage et lån.

 1. Det er en god idé at have en økonomisk buffer, så du tager hensyn til de uforudsete udgifter som risikerer at dukke op. Størrelsen på bufferen, den afhænger selvfølgelig af lånets størrelse.
 2. ÅOP (Den årlige omkostning i procent) – det er den nemmeste og smarteste måde at blive bevidst om alle omkostninger omkring et lån. F.eks. renter, gebyrer, stiftelsesomkostninger, mv. Fokus på ÅOP og vær bevidst om de reelle udgifter. Tjek evt. CREDITA for en lån penge nu oversigt, hvor du kan se alle de vigtigste parametre vedrørende de forskellige lån.
 3. Lad vær med 100% at fokusere på ydelsen. Ydelsen kan være lav, hvis man f.eks. optager et lån med lang løbetid.
 4. Vær bevidst om at det koster penge at låne. Hvis du har muligheden for at spare op, så vil det i langt de fleste tilfælde være den mest fornuftige løsning.
 5. Husk at renten kan stige på et lån. Langt de fleste lånetyper har mulighed for rentestigning, så vær bevidst om risikoen. Hvis renten skulle gå hen og stige, så er det en god idé at have en plan klar. Kan privatøkonomien holde til det? Hvor skal pengene komme fra?
 6. Hvis du har fri opsparing, så lad vær med at låne penge. Din afkast på din opsparing er så lav, at der er meget mere værdi i at undlade at låne penge og at benytte ens egen opsparing. Hvor mindre du låner, desto mere økonomisk frihed har du.
 7. Det vigtigste råd er at banker, realkredit og låneudbydere jo lever af at låne penge ud. Tag altid deres råd med et gran salt, da de har økonomisk interesse i at du optager flere og større lån end du egentlig har behov for.
 8. Skal du låne penge nu, så giv dig tid til at finde det låne der giver dig de bedste vilkår. Den tid du bruger er hurtigt tjent ind, ved at finde det bedste lån.
 9. Hvis din økonomi er stram og ikke kan holde til uforudsete udgifter, så sørg for at tage et lån med fast rente. Det minimerer risikoen for at ende i en dum situation.
 10. Hvis du har mulighed for at tage et lån i din bolig, så vil det ofte være fornuftigt. (Lån over 200.000 kroner). Den rente du får via Realkreditten er lavere end den du kan få i banken.
 11. Lad vær med at hurtiglån direkte i en butik. De er typisk ekstremt dyre.
 12. Selvom du har mulighed for at få et lån til en meget lav rente, så overvej det grundigt om dit lån er nødvendigt. Selvom man kan få et billigt lån, så vil det være ekstremt ærgerligt at tage et lån man fortryder, hvis det reelt ikke var nødvendigt.
 13. Skulle du stå i en situation, hvor du har svært ved at betale dit lån tilbage, så bør du tage en snak med din bank. Lad ikke situationen eskalere. Sammen kan i lægge en plan for hvordan du bedst kommer videre.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*